Perła 2024 dla OSP Wara

Opublikowano 19 listopada 2024, 08:50

Druhny i druhowie z Ochotniczej Straży Pożarnej w Warze starają się wychodzić poza tradycyjny wizerunek strażaka, gaszącego pożary i realizują swoje talenty, odnosząc się do zadań wymienionym w strażackim statucie, jakim jest kultywowanie szeroko rozumianej tradycji regionu, od sztuki ludowej po dziedzictwo kulinarne.

Powrót do smaków potraw z dzieciństwa, przygotowywanych według przepisów naszych babć oraz realizacja talentów kulinarnych przyniosły piękne owoce w postaci nagród i wyróżnień w konkursach:

  • w XVI edycji „Festiwalu Podkarpackich Smaków” wyróżnienie za gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym,
  • na Krajowych Dniach Pola w Boguchwale wyróżnienie za sernik z roladkami,
  • na XXVIII Targach Turystyki, Leśnictwa i Produktu Lokalnego „AGROBIESZCZADY 2024” w konkursie X Podkarpackie Smaki Myśliwskie: II miejsce za pasztet z dzika i wyróżnienie za ciasto z jagodami,
  • na XXII Pożegnaniu Wakacji w Rudawce Rymanowskiej otrzymaliśmy nominację do nagrody „Perła 2024” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym.

Kapituła Krajowa Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznała Ochotniczej Straż Pożarnej w Warze nagrodę „Perła 2024”. Jest to najwyższa nagroda przyznawana przez Kapitułę Konkursu, która jest wręczana corocznie podczas prestiżowych targów Smaki Regionów w Poznaniu. OSP w Warze jest pierwszą organizacją w naszej gminie i w powiecie, która otrzymała tę nagrodę.

Wręczenie odbyło się 28 września 2024 roku i zwieńczone było prezentacją i degustacją nagrodzonych potraw. Na targi została również zaproszona Kapela Warzanie, aby zaprezentować muzykę ludową.

Wyjazd był możliwy dzięki dofinansowaniu pozyskanemu z Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego.

Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, Programie Rozwoju Organizacji Obywatelskich, Priorytet 5, Życie Publiczne.