III Podkarpackie Smaki Myśliwskie
III Podkarpackie Smaki Myśliwskie – pod takim hasłem odbył się konkurs kulinarny w dniu 30 lipca 2016 r. w Lesku podczas XXI Targów Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa Agrobieszczady 2016.
Celem konkursu było popularyzowanie produktów i potraw pochodzących z „darów lasu”, identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach i produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne kuchni leśnej i myśliwskiej regionu oraz zapoznanie szerszego grona odbiorców z potrawami kuchni myśliwskiej i identyfikacja produktów i potraw wywodzących się z kuchni myśliwskiej, które mogą służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
Konkurs zorganizowany był w trzech kategoriach:
1 .dania i potrawy z dziczyzny,
2 napoje regionalne z runa leśnego,
3. wędliny i wyroby wędliniarskie.
Koło Gospodyń Wiejskich z Huty Poręby zgłosiło swój udział wystawiając nalewkę z tarniny oraz pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem grzybowym. Miło nam poinformować, że nalewka z tarniny otrzymała III miejsce Wygrana cieszy tym bardziej, że na tegorocznych targach swoje wyroby prezentowało kilkudziesięciu wystawców
Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie we współpracy z Okręgowym Związkiem Łowieckim w Krośnie, Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Krośnie, Powiatem Leskim oraz Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.